Sito do przesiewania mąki – dlaczego warto go używać?

Przez rozwój gastronomii, którym cechuje się XXI wyroby cukiernicze stają się coraz popularniejsze, a cukiernie można zauważyć niemal na każdym kroku. Sprawia to, że wymagania co do deserów są znacznie wyższe niż kiedyś, a przecież cukiernictwo jest bardziej skomplikowane niż wielu osobom mogłoby się wydawać.

Cukiernicy muszą pamiętać o wielu rzeczach, a pominięcie chociażby jednej z nich poskutkuje niezadowoleniem smakoszy. Przykładem takiej czynności jest przesiewanie mąki, które jest jednym z wielu kluczy do uzyskania dobrej jakości ciasta.

Przesiewanie mąki sitem do przesiewania

Żaden dobry cukiernik nie potrafiłby sobie wyobrazić pieczenia ciasta bez sitka do mąki. Dzięki tej czynności mąka jest bardziej puszysta i lekka, a składniki z nią mieszane znacznie lepiej się łączą.

Dzięki temu wypieczone ciasto ma znacznie lepszy wygląd, konsystencję, a przede wszystkim smak. Przesiewanie mąki jest bardzo proste, wszystko czego do niego potrzeba to dobre sito do przesiewania.

Sito do przesiewania mąki – czym się charakteryzuje?

Sitko do mąki to prosta metalowa siatka, przez którą przesypuje się mąkę z opakowania. Nie potrzeba do tego wiele wysiłku, ponieważ wszystko co trzeba zrobić to potrząsać sitkiem do mąki i ewentualnie uderzać je otwartą dłonią. Coraz więcej osób jednak decyduje się na zakup mechanicznego sita do przesiewania mąki.

Przesiewa ono mąkę znacznie dokładniej, a wyróżnia się charakterystyczną kolbą, którą trzeba obracać po wsypaniu do niego podstawowego składnika ciasta.

Sito do przesiewania mąki dostępne na stronie Sklep.Polmarkus.com.pl.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sprzęt kuchenny. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz