Forma do tarty to naczynie, które musi znaleźć się w każdej kuchni, gdzie przygotowuje się to proste, ale bardzo smaczne danie. Szybka w przygotowaniu tarta może mieć wymiar słodki lub wytrawny – wszystko zależy od preferencji smakowych domowników, którzy będą ją zajadać na obiad, kolację lub słodki deser.
W jakie blaszce upiec tartę?
To wytrawne lub słodkie danie wymaga zastosowania specjalnej foremki. Ma ona najczęściej okrągły kształt, choć można dostać także warianty prostokątne lub kwadratowe. Poza tym posiada niskie, karbowane brzegi.
Taką formę do tarty należy całą dokładnie wylepić cienką warstwą kruchego ciasta wraz z karbowanymi brzegami, dzięki czemu po upieczeniu prezentuje się ona niezwykle efektownie. Do foremki wlewa się wcześniej przygotowany farsz i zapieka całość w piecyku. Po przestygnięciu ciasto kroi się w trójkąty – można zjadać je zarówno na ciepło, jak i na zimo, a nawet następnego dnia po odgrzaniu.
Pieczenie w formie do tarty z wyjmowanym dnem
Tarta po upieczeniu jest delikatna i krucha – trzeba uważać, aby nie uszkodzić karbowanych brzegów i cienkiego spodu. Sposobem na wyjęcie wypieku z naczynia bez najmniejszego uszczerbku jest forma do tarty z wyjmowanym dnem.
Dzięki temu karbowane brzegi łatwo odchodzą od ciasta, a całą tartę wraz ze spodnią blaszką można umieścić na talerzu i zgrabnie pokroić.
Foremki dostępne są w różnych rozmiarach – dzięki temu łatwo dopasować je do potrzeb każdej kuchni. Najczęściej wykonane są ze stali, ale nie brakuje również szklanych oraz silikonowych wariantów.
Forma do tarty do nabycia w tym miejscu.